Hur bor marsvinen?

Marsvinens burar har jag fixat själv, eftersom det blir både för litet och väldigt dyrt med gallerburar.
 
Honornas bur ser ut såhär:
Ovanpå buren bor mina honor, och under bor kaninen men även där är det gjort så man kan ha marsvin. Tex på sommaren när kaninen bor ute. En till bur håller på och fixas åt honorna, då det är lite trångt åt dem nu. Buren är ca 70x170cm
 
Hanarnas bur: 
Båda sidorna är 80x90cm, och är tänkt åt avelshanar. Det verkar funka bra att ha det så här, för de kan prata och lukta på varandra genom gallrena.
 
Jag tycker att man ska köpa en bokhylla och ha som bur åt sina marsvin istället för en gallerbur. Bokhyllan "Billy" från Ikea är helt perfekt, och finns dessutom i två olika storlekar. Jag har dock två gallerburar som reservburar, en som är 100cm och en som är 120cm. Dock så kommer de vara avsedda för ensamma marsvin, tex hanar som inte fått någon burkompis än. Marsvin skall alltid ha minst en marsvinskompis, och kan man inte ha de ihop så kan man, precis som jag gjort i min avelshanebur, sätta galler emellan.

Resultat Hållnäs 2/3 -13

*Binaji's* Black or White
21 månader
Black Roan
 
Kropp & sundhet 22/25p: Liten men jämn och stark. Trevlig kropp "lagom"
 
Temperament 13/15p

Päls & hud 13/15p: Ren, fin, mjuk
 
Ögon 9/10p: Vackra
 
Öron 9/10p: Stora & fina, rena
 
Tassar 9/10p: Jättelena tassar!
 
Övrigt: Kritvita tänder
 
Kondition/presentation 15/15
 
Summa 90p placering 2/8 tilldelad silverkort!
 
Hagaz Amy
5 mån
Golden/white
 
Kropp & sundhet 23/25p: Fin stark jämn kropp
 
Temperament 13/15p: Rolig, full fart, nyfiken
 
Päls & hud 13/15p: Ren & fin
 
Ögon 9/10p: Fina
 
Öron 9/10p: Rena
 
Tassar 9/10p: Mjuka & fina
 
Övrigt:
 
Kondition/presentation 15/15
 
Summa 91p
 

Blackie och Amy 8/3 -13

Igår satte jag ihop Blackie och Amy, så förhoppningsvis så kommer det komma fina bebisar ur den kullen!
 
Blackie utställd med 90p och ett silverkort i Petclass !
 

Amy utställd med 91p i Petclass !

Hagaz

Hagaz eller Hagas som det egentligen stavas, är gården som jag och min familj bor på. Det var en självklarhet att mina marsvin skulle få heta det före sina namn, eftersom alla djur som föds här på gården kommer heta det nu.
 
Jag är ingen registrerad uppfödare än, men i framtiden hoppas jag kunna bli det och skaffa ett eget uppfödarprefix, alltså Hagaz.
 
Vem är jag?
Jag är en djurtokig tjej som är född -94, har alltid haft djur omkring mig och kommer alltid att ha det.
 
I November 2010 köpte jag mina första marsvin, vilken lycka! Jag har alltid varit lite extra förtjust i marsvin, precis som för hund och häst, men min mamma avskyr dem. Så efter många år av tjat så fick jag äntligen skaffa marsvin, och idag har jag sju stycken. Marsvinen som jag köpte 2010 finns tyvärr inte med mig längre, och det var väldigt nära att jag slutade med marsvin helt och hållet. Men när den ena dog och den andra behövde sällskap så kunde jag inte göra mig av med honom, och fick då en hona av en uppfödare här i närheten.
 
Planen var att behålla en hona och en hane ur kullen om det skulle bli så, men tyvärr så dog den andra hanen ca en månad efter den andra. Av vilken anledning vet jag inte än, och får nog aldrig veta det heller...
 
Ur kullen kom det i alla fall en hona och en hane, varav honan blev kvar här (Läs mer om henne under Hagaz Amy)!
 
Om aveln
Angående aveln så har jag höga tankar om den, och vill först och främst få fram marsvin som både jag och andra marsvinsägare gillar.

Varje kull ska vara välplanerad, och jag har som policy att visa mina djur innan de går till avel. För då får en erfaren marsvinsägare eller uppfödare titta på dem och bedömma, för även om jag tycker att det är ett fint marsvin så kan den ju vara olämplig för avel. Dessutom så tar jag ingen kull om jag inte vet att jag kan behålla ungarna om jag inte hittar något hem åt dem, marsvin kan ju få upp till 6 ungar så man får vara förberedd på det också.
 
Än så länge så är det bara Pet som gäller, men nu har jag två fina ridgebacks som jag kan sätta ihop. Dock så är jag osäker på om Petrus kan para, annars får jag försöka hitta någon som vill låna ut sin ridgebackhane. Men innan det planeras så ska honorna och hanarna ställas ut =)
 
Köpa Marsvin
Om man vill köpa marsvin av mig så är du varmt välkommen! Marsvin är dock flockdjur, och enligt lag så skall de vara minst två och två. Honor är lättare att sätta ihop än hanar, men sällskap av andra marsvin ska de ha. Alltså så säljer jag endast marsvin två och två, eller till ett hem där det redan finns marsvin.
 
Marsvinet är minst 5 veckor gammal när den säljs, och väger minst 300g. Detta på grund av att den lättare skall kunna anpassa sig i en ny miljö. Mina marsvin får dessutom grönsaker under hela uppväxten, så det anser jag att man fortsätter med även i nya hemmet =) 
 
Skulle du av någon anledning inte kunna ha kvar marsvinet/marsvinen så är de välkommen tillbaka hit för omplacering! Du får dock inte tillbaka nå pengar för dem, men jag ser helst att man hör av sig till mig först så att jag har möjlighet att köpa tillbaka marsvinet. Är jag däremot inte intresserd av det så får du sälja det vidare, men som sagt så är de välkommen tillbaka hit för omplacering annars.

Saga

 
2013-01-24
Ridgeback
Agouti
 
Saga är en tjej med underbar päls, den är så himla mjuk, vilket jag upplevt att ridgebacks har. Saga följde med hem från utställningen i Hållnäs tillsammans med Wilma!
 
Saga är en tuff tjej som gärna blir kliad under hakan. Att klippa klor är inte kul, men att bara sitta och bli klappad är underbart =)
 
Saga kommer från Nathalie Norling!
Saga när hon kom hit!

Saga någon månad senare:
 
Saga 13/6 -13

Wilma

 
2013-01-24
Nonself
Black/Golden
 
Wilma är en otroligt mysig liten tjej. Lugn och snäll, så jag hoppas att hon kommer fortsätta vara det!
 
Wilma tog jag med mig hem efter utställningen i Hållnäs den 2 mars, tillsammans med busungen Saga. Den här lilla tjejen är nästan helt svart, förutom några strån på kroppen och en fläck i mungipan.
 
Det här är som sagt en mysig liten tjej som dock är ganska blyg av sig. Hon har dessutom fått mera goldenstrån och färg runt munnen, super söt liten tjej!
 
Wilma kommer från Nathalie Norling!
Wilma, nästan precis när hon kommit hem hit!
Wilma några månader senare:
Wilma 13/6 -13 !

Little Princess

 December 2012
Nonself
Dalmatin
 
"Sessan" som hon kallas för här, kom till mig den 1 Februari 2013!
 
Sessan är verkligen en otroligt mysig individ, och redan första dagen visade hon att hon minsan inte är rädd för något. Hon bodde ute i en gammal lagård, ganska ohanterad men ändå så var hon så lugn och snäll. Nu har hon blivit riktigt kaxig, och nyper gärna till om det inte blir som hon vill. Dock så är det inte så hårt och hon ger snabbt upp med tramset, för det är ju inte så farligt att klippa klorna. Man får ju gosa efteråt =)
 
Sessan kommer antagligen att få följa med på nästa utställning, och sedan får vi se om vi hittar en fin hane åt henne! Blackie kan hon ju tyvärr inte bli parad med, eftersom hon är dalmatin och han roan =)
 
Bilder från när hon nyss kommit hem:

Någon månad senare:

Sessan 10/4 -13

RSS 2.0